Hvordan markedsføre med video? På Facebook eller Youtube?

Når du skal bruke video i markedsføring, skal du publisere den på Facebook eller Youtube?

Jeg kommer ofte borti spørsmålet om videoer skal postes på Facebook eller Youtube. Det skjer faktisk så ofte at jeg fant ut at jeg bør skrive et blogginnlegg om det. Det hele handler om målet med videoen, og hva du ønsker å oppnå med den. Å tenke strategi i videomarkedsføring blir stadig viktigere for å oppnå målet om mer synlighet, informasjon og trafikk inn på nettsider.

Siden det er så mange som liker alt det nye som skjer med video på Facebook i disse dager, så møter jeg mange som mener at Facebook har alt, og det er der videoene bør publiseres, siden «alle andre» gjør det. Facebook har fått mye oppmerksomhet de siste dagene etter at de har publisert muligheter for live video. Live video er supert, med live video kan du få mye oppmerksomhet på kort tid, og du kan dele det som skjer med venner og følgere der og da. Videoen kan også deles videre, og den kan fortsatt «leve videre» etter at sendingen er ferdig. Live-sendinger kan på mange måter betraktes som nyhetssendinger, og man bør også her vurdere relevansen ved å bruke det. Fortsatt gjelder dette med relevans for publikum, og om de synes det er verdt å bruke tid på å se på det.

Jeg hadde ikke tenkt å gå inn på en diskusjon om live video, men dreie dette tilbake til debatten om man skal publisere video på Facebook eller Youtube. I Norge har video på Facebook blitt veldig populært, og det er også veldig populært å dele videoer «on the go». Det er enkelt å laste opp video på Facebook, og videoene kan få mye oppmerksomhet på kort tid, siden Facebook er en sosial kanal der vennene og mange av kontaktene dine er. Dersom du ikke kjører annonser, så er det vennene dine, og venners venner som vil se videoen din på Facebook. Dette kan fungere veldig bra for mange virksomheter, men det er avhengig av om du klarer å fange oppmerksomheten i all informasjonen som er der, og også holde på publikum.

Denne videoen nylig laget for TAKO-senteret ble publisert på Facebook. Den ble også publisert på Youtube, og dermed har TAKO-senteret tatt i betraktning både en kortsiktig og langsiktig strategi.

Målet for TAKO-senteret, som er et nasjonalt kompetansesenter for oral helse ved sjeldne diagnoser, var at videoene skal gjøre dem mer kjent.

For langsiktig strategi er det å legge videoer på Youtube noe man bør satse på. Hvorfor det? Jo, fordi videoer på Youtube er søkbare både på Youtube, og på Google. For det første er Youtube verdens nest største søkemotor, men Youtube eies som kjent av Google, og derfor kan også Youtube-videoer bli indeksert av Google og derfor komme høyt i organisk søk.

For ulike virksomheter er det viktig å bli funnet. Facebook prioriterer ikke Youtube-videoer i feeden, og Google liker heller ikke Facebook særlig godt, så videoer på Facebook blir ikke indeksert, og derfor kommer de heller ikke opp i Google-søk.

Dette kan vi illustrere med bildene under, som er screenshots av to ulike Facebook-poster på Census Film, med samme video.

Facebook eller Youtube video timeline bilde for Facebook fra Videocoach.no

Facebook vil helst fremme sine egne videoer, og som man kan se under, unnes bare Youtube-videoen med et lite bilde. Bildet over er stort og tydelig.

Facebook eller Youtube video timeline bilde for Youtube fra Videocoach.no

Til gjengjeld blir ikke videoer fra Facebook indeksert i Google, så man ser tydelig hvilken kamp om oppmerksomheten de to aktørene har.

Det er mye mer jeg kunne ha skrevet om publisering av video, men i all markedsføring, og det er ganske gammel lærdom, sier det seg selv at man bør tenke både kortsiktig og langsiktig. Oftest kan man si «ja takk, begge deler». Dette er viktige betraktninger når du skal vurdere Facebook eller Youtube-video.

Akkurat som Facebook, kan Youtube drive trafikk inn til dine nettsider. Og det er faktisk ikke slik at dersom du poster videoer på Youtube, så støtter du bare Youtube. Nei, du kan bruke Youtube til å drive trafikk inn på dine nettsider. Hvordan? Ta en kikk på denne videoen vi laget for CTC Ferrofil for en stund siden:

Hvis du ser på videoen, så har den en «i» oppe i høyre hjørne. Klikk på den «i»en, og du vil se en link til nettsiden til CTC Ferrofil. Det kommer også klikkbare linker på slutten av videoen, som også leder inn til nettsiden til CTC Ferrofil. Ikke nok med det, men man kan også optimalisere selve Youtube-kanalen og få link inn til nettsiden derfra. I tillegg kan du legge linker i kommentarfeltet under videoen som kan lede inn til nettsiden. Dette er bare noen tips til det som kan gjøres med Youtube videoer.

Youtube-videoer fungerer bra til innbygging på egne nettsider, siden Youtube optimaliserer videoene slik at de passer på både PC og mobile enheter.

Bonusen ved å bruke Youtube riktig kan bli at du kan bli funnet i Google-søk. Google favoriserer godt og informativt innhold som støtter universal utforming (UU), og dersom videoene støtter dette, er sjansen for at de blir premiert ved at de kan komme høyere opp i søk. Det er selvsagt flere kriterier som må til for å komme høyt opp i organisk søk, men Google favoriserer godt innhold, og videoer kan få et fortrinn her.

Så til spørsmålet om du skal publisere på Facebook eller Youtube, så bør du først og fremst tenke over mål og strategi fra a til å.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *