Hvordan tvinge teksting på Youtube videoer og Youtube innbygging på nettsider

Hvordan du kan tvinge teksting på Youtube videoer og innbygging av disse på nettsider

Etter en forespørsel på Facebook om tvungen teksting på Youtube, har jeg valgt å lage et blogginnlegg om dette. Det har seg nemlig slik, at det er lurt å tekste videoer på Youtube. Tekstede videoer tar både hensyn til universell utforming (UU), fordi det kan være vanskelig å forstå deg ordentlig når du snakker, det kan være støy rundt der du sitter, og dessuten kan tekstet video ofte også oversettes. Selv om auto-oversettelse ikke alltid er helt riktig, vil man uten tvil nå ut til et bredere publikum dersom man tekster videoene sine.

Dersom du nå har tekstet videoen, så kan det hende at du blir frustrert over at denne tekstingen ikke dukker opp når du bygger inn video på nettsider, eller f.eks. deler den på Facebook. Hvordan skal man så ordne det? Se på videoen jeg har laget under og jeg vil forklare deg stegene:

 

 

 

Første steg er å tvinge teksting på Youtube -videoen. Siden jeg ikke har administrator-rettigheter på Youtube-kanalen til TAKO-senteret, viser jeg hvordan man kan gjøre det med egen opplastningsversjon av den samme videoen.

Under den aktuelle videoen er det et blyant-ikon. Klikk på det.

Hvordan tvinge teksting på Youtube-innstilinger

 

 

Når du har klikket på blyant-ikonet, så får du opp bildet som du ser under.

Skriv inn koden i feltet Etiketter: yt:cc=on. Da vil videoen alltid bli tekstet på Youtube.

 

Hvordan tvinge teksting på Youtube video - steg2

 

Hvordan tvinge teksting på Youtube når du skal bygge inn videoen på nettsider

Dette blir kanskje litt teknisk, og det ER litt teknisk, men viktig å få med seg teksting på Youtube ved innbygging. Derfor viser jeg steg for steg hvordan dette gjøres. For det er jo litt surt hvis man har laget undertekster på en video som man har tenkt å bruke på en nettside, og så vises ikke underteksten likevel.

Da har vi en kode som kan limes inn på nettsiden. Her viser jeg hvordan det gjøres. Først må du klikke på Del under Youtube-videoen:

Hvordan tvinge teksting på Youtube del 3

 

 

Når du har klikket på Del, så klikker du på Innbygg:

Hvordan tvinge teksting på Youtube del 3

 

 

Når du har klikket på Innbygg, så vil du finne innbyggingskoden til videoen. Det er denne vi skal ha tak i, men vi skal forandre den litt:

Hvordan tvinge teksting på Youtube del 3

 

 

Du kan selv velge størrelsen videoen skal ha på nettsiden, som du ser på Videostørrelse på bildet over. Imidlertid skal vi nå bare fokusere på selve innbyggingskoden for å slå på teksting til nettsider, og her kommer den:

<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/lw5xTEYGaQQ?cc_load_policy=1 rel=0&amp;showinfo=0″ frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>

Du må altså legge til den lille kodebiten «cc_load_policy=1″ på slutten av lenken, rett etter spørsmålstegnet. Når du har gjort det, så bruker du denne koden og limer den inn på nettsiden.

Husk alltid å teste ut innbyggingskodene før du publiserer videoen på nettsidene!

Til slutt vil jeg bare gjenta at teksting av videoer er veldig nyttig! Det dekker flere behov:

  1. Teksting av videoer er bra for synlighet i Google
  2. Teksting øker tilgjengeligheten og tar hensyn til universell utforming (UU)
  3. Dersom noen av deltakerne i videoen snakker litt utydelig, blir det mer tydelig med teksting
  4. Det blir enklere å se video i støyende omgivelser, og man kan få med seg handlingen uten lyd
  5. Teksten kan oversettes til flere språk, og blir også dermed tilgjengelig for publikum med annet språk

 

Her kan du se en annen video vi har tekstet for en tidligere kunde, der vi også har brukt tvungen teksting på Youtube for innbygging på nettsider og ved deling til sosiale medier:

Jeg håper at dette blogginnlegget var nyttig. Hvis du vil få tak i andre nyttige tips jeg gir ut, så meld deg opp til mitt nyhetsbrev øverst på denne siden i høyre kolonne!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *